Čas je relativní pojem

Diskvalifikace. Tento nemilý verdikt postihl Alexe Čejku na PGA Tour hned zkraje letošní sezony. A bylo to již posedmé na sérii.

Cejka Alex-Zbraslav-2010-foto-Zdenek Sluka-0018web
Cejka Alex-Zbraslav-2010-foto-Zdenek Sluka-0167web
Cejka Alex-Zbraslav-2010-foto-Zdenek Sluka-0167web

Diskvalifikace. Tento nemilý verdikt postihl Alexe Čejku na PGA Tour hned zkraje letošní sezony. A bylo to již posedmé na sérii.

Osmačtyřicetiletý profesionál hraje PGA Tour už od roku 2003. Nutno říct, že ne všechny diskvalifikace byly takové, jako ta poslední při Honda Classic.

Občas jim šel rodák z Mariánských Lázní úmyslně naproti, a není mezi profesionály výjimkou. Když se hráči před cutem nedaří a uvědomuje si svůj odstup, někdy se nezdržuje s pečlivým čtením výsledků ve skórkartě a rychle podepíše nesprávné skóre, aby měl martyrium turnaje co nejdřív za sebou.

Podívali jsme se na Čejkovy dosavadní diskvalifikace a peripetie s nimi spojené.

  • 2003
    Turnaj John Deere Classic ve státě Illinois skončil před šestnácti lety pro tehdejšího nováčka série bez jediné rány. Německý reprezentant českého původu přijel podle serveru golf.de na hřiště o dvacet minut později, než měl stanoven startovní čas, a byl proto diskvalifikován. Dopravní zácpa ho stála diskvalifikaci už v 90. letech na turnaji European Tour v Německu, kde zůstal „viset“ v autě s dvěma spoluhráči.
  • 2005
    Při turnaji v Hilton Head ve třetím kole na deváté jamce Čejka zjistil, že má „divný“ míč. Používal Srixon s dvěma šípy, jenže jeho míč měl teď dvě tečky… Hráč nejdříve dostal dvě trestné rány, ale po kole byl diskvalifikován, jelikož míč chyběl na seznamu schválených. Byl to zřejmě prototyp, zapomenutý v bagu.
  • 2007
    Na Stanford St. Jude Championship v Memphisu podepsal Čejka po prvním kole (76, +6) skórkartu s výsledkem o dvě rány nižším, než skutečně zahrál. Na ostrovní jamce číslo 11 totiž měl double bogey (5), ale odevzdal kartu, kde podepsal par (3). Jak to? Nešlo o úmysl. Jednoduše zapomněl na první ránu do vody. Tato nepozornost ho stála další pokračování v turnaji, kde byl po prvním kole diskvalifikován. Otázkou je, zda by vůbec prošel cutem, kdyby býval podepsal správnou kartu, protože s výsledkem 76 po prvním kole měl jen velmi malé šance na postup do víkendových kol.
  • 2015
    Memorial, tradiční turnaj na hřišti Jacka Nicklause v Dublinu, je tzv. „invitational“, tedy zvoucí hráče podle přesných kritérií, s omezeným startovním polem. Čejka tehdy zahrál první kolo za 73, ale ve druhém se mu hrubě nedařilo. Přinesl vysoké skóre, podle statistik PGA Tour v počtu 78 ran. S vědomím, že cutem stejně nemůže projít, se hráč nezdržoval počítáním a jak praví archiv, podepsal „incorrect scorecard“.
  • 2017
    U turnaje v Houstonu zpřed dvou let má hráč s českými kořeny zapsán výsledek 70-DQ. Šlo o něco podobeného jako na Memorialu. Po druhém kole podepsal nesprávný výsledek, respektive možná kartu ani neodevzdal. První devítku druhého kola zahrál s double bogey za +1, ovšem katastrofa nastala na druhé. Double bogey, triple bogey… Šlo o poslední turnaj před Masters a tedy poslední šanci kvalifikovat se do Augusty, jenže to by bylo možné už jenom vítězstvím.
  • 2017
    Vskutku bizarní diskvalifikace. Na turnaji Sanderson Farms se Čejka nezúčastnil víkendového programu po výsledcích 72-73 a diskvalifikaci k tomu. Bylo to ale vlastně jedno, se skóre +1 by býval beztak neprošel cutem. Přebývaly mu dvě rány. Na 18. jamce měl putt na birdie, ale v tom zazněla siréna, znamenající okamžité přerušení turnaje. Čejka byl zrovna v nápřahu, úder nešlo zastavit, a tak jej provedl. Bohužel, dvě vteřiny po siréně. Smůla! Litera pravidel je neúprosná.
  • 2019
    Na 14. jamce prvního kola Honda Classic přijel na „udání“ Čejkova spoluhráče rozhodčí a chtěl vidět tzv. green card, pomocí níž hráči čtou greeny. Čejka měl bohužel nevědomky u sebe starý typ, s fotografiemi o větších rozměrech, než jsou od letoška povoleny. Nijak mu to nepomáhalo, jelikož greeny na PGA National byly pro letošek předělány. Nic naplat, musel skončit.

Foto: Zdeněk Sluka
Text Čeněk Lorenc

 

Alex ČEJKA  vyhrál v březnu 2015 Puerto Rico Open při svém 287. startu na největší sérii světa. A krátce poté odpovídal pro Golf Vacations.


Jak náročné bylo před časem opustit po mnoha letech svět PGA Tour a muset jít na Web.com Tour?
Samozřejmě že to bylo velmi těžké a frustrující. Představte si, že roky hrajete za nejlepší tým a pak se ocitnete v nižší soutěži. Musel jsem bojovat. Hlavně mi pomáhal fakt, že golf pro mne není jenom zaměstnání, ale i koníček.

Neměl jste myšlenky na konec s profesionálním golfem?
Tak na to jsem vůbec nepomyslel. Byla ve mně a pořád je velká soutěživost. Věřil jsem, že mám stále dost sil na dobré výsledky a nakonec se to potvrdilo.

Jak velký rozdíl je v péči o hráče a podmínkách na PGA Tour a Web.com Tour?
Na PGA Tour mají hráči znatelně větší komfort. Začíná to poskytnutím auta na celý turnaj a vůbec je tam kvalitnější zázemí.

Neztrácel jste víru ve velký úspěch? Přece jen léta běžela…
Pokaždé jdu do hry s tím, že chci vyhrát a doufám, že se zadaří. Spousta hráčů, i starších, si na okamžik úspěchu musela počkat. Je třeba si věřit a nepropadat panice, že čas běží. Čas je relativní pojem.

Každý rok přichází na tour řada mladých, po úspěchu bažících a skvěle hrajících golfistů. Jak se jim dá konkurovat?
Nezáleží na tom, zda jsou to starší nebo mladší hráči. Na každém turnaji nastupujete proti sto padesáti z nejlepších hráčů světa. O to víc vás to nutí na sobě zapracovat a nenechat si ujet vlak. Myslím, že je tady velmi důležitá disciplína a vytrvalost.

Jak žijete mimo domov v Las Vegas?
Poslední turnajová šňůra, mezi Kalifornií, Floridou, Portorikem a opět Floridou, trvala dva měsíce. Kvůli turnajům PGA Tour se můj život odehrává,...

Text Rudolf Masopust
Foto Zdeněk Sluka

Celý rozhovor naleznete ve vydání Golf Vacations č. 31/15. 

Zasílání magazínu ZDARMA

Sdílet:
###message